Voorkomen van fouten mag niet ten koste gaan van innovatie en creativiteit


In mijn blogs van de afgelopen tijd heb ik regelmatig aandacht besteed aan de succesfactoren van verbeterprojecten. Uiteraard kijk ik hierbij niet alleen naar wat ik zelf gerealiseerd heb, maar ook wat anderen doen. Ik kwam hierbij op een intrigerende statement: “voorkomen van fouten, onzekerheden en variaties in een proces zijn belangrijk, maar mogen niet ten koste gaan van de innovatie en creativiteit”.
Bij een van mijn klanten wordt dit heel goed begrepen. We hebben daar het verbeterbord opnieuw ingesteld, en medewerkers weer enthousiast gekregen om actief mee te werken. Afgelopen week heb ik samen met de productiemanager het verbeterbord weer doorgenomen. Op mijn vraag of er progressie in zat was het antwoord: Jazeker! Mensen komen weer met zaken die fout gaan, en doen zelf een voorstel om het anders te doen. Er was bijvoorbeeld een probleem met het poeder coaten in de lakstraat. Na drie keer zaken uitgeprobeerd te hebben, is er nu een goede oplossing gevonden. Kortom, er wordt niet afgerekend op fouten, maar de innovatie en creativiteit worden gestimuleerd!