Grip op de regels in je software, het kan!

Om je onderneming goed te kunnen sturen zijn er een aantal knoppen om aan te draaien. Hiermee beïnvloed je het werkkapitaal, voorraden, onderhanden werk en crediteuren. Ook omzet, marge en klantenorders hebben belangrijke knoppen om aan te draaien. Vaak zijn deze knoppen niet zo direct te bedienen. Als je een verkooporder ingeeft wordt er in het systeem een prijstabel gekoppeld. Op basis van klantgroep, orderomvang, volume, levertijd en orderhistorie krijgt de klant een korting. Hoe bepaal je nu of dit berekende korting echt klopt? In de meeste gevallen zijn hiervoor in het ERP pakket tabellen gevuld. Ook zitten deze cruciale gegevens vaak nog in Excel spreadsheets. Je moet dus echt al deze bronnen door om te kijken of het klopt. Het kunnen analyseren van deze bronnen geldt overigens voor alle bedrijfsfuncties, inkoop, verkoop, productie etc.
Per order de bronanalyse uitvoeren is niet te doen. Wat je nodig hebt is een heldere “rules-engine”. Een overzicht dat laat zien welke regels er gelden, ook als de regels “gestapeld” zijn, zoals bij verkoopgroep, volumekorting, orderomvang etc.
Het goede nieuws is dat er software is die dit kan, en wel in gewone mensentaal! Dus via echte zinnen in het Engels of Nederlands. Het gereedschap is er dus om weer vol vertrouwen de knoppen te bedienen waarmee je de onderneming stuurt. Een draai aan een knop is dan geen gok meer, je weet zeker dat je informatiesystemen echt werken zoals ze moeten werken.